Implantáció

Mi is az az implantátum?

Egy fogászati implantátum egy titánból készült kis csavar, ami a foggyökeret helyettesíti. Az implantátumok alkotóelemei ötvözetlen titánból, hideg megmunkálással készülnek. Ez az alapanyag szigorúan megfelel a nemzetközi szabványban, a tiszta titánra vonatkozó anyagtani elvárásoknak.
Ahhoz, hogy az implantátum átvehesse a foggyökér funkcióját, egy rövid, fájdalommentes beavatkozással a csontba ültetjük a csavart, amely gyakorlatilag a csonttal együtt növekszik, és a későbbiekben stabil alapot nyújt a fogpótlás elkészítéséhez. A Straumann cég implantátumai olyan felszínnel (SLA ill. SLAactive) rendelkeznek, amelynek köszönhetően jelentősen lerövidül a csonttal való összenövés, így a gyógyulás folyamata. Különböző implantátum típusok léteznek, a vizsgálatot követően rendelőnkben szakorvosaink javasolják az Önnek leginkább megfelelőt. Rendelőnk Straumann Referencia rendelő, csak e felsőkategóriás termékekkel dolgozunk.

Az implantáció előnyei

A hosszú távon vonzó megoldás a jobb életminőség érdekében.
Esztétikai és funkcionális szempontból az implantátumra épített fogak jelentik a legtermészetesebb megoldást. Harmonikus illeszkedést tesznek lehetővé az állkapocs ívéhez, és csaknem olyan stabilak, mint a természetes fogak. Az implantátumra épített fogak a hétköznapokban gyakorlatilag ránézésre és funkcionálisan sem különböznek a természetes fogaktól.

Az implantátumok mellett nem kell egészséges fogakat kihúzni.
A hagyományos hidakkal összevetve az implantátumok használata esetén nincs szükség a szomszédos, adott esetben egészséges fogak lecsiszolására.

Hatékony védelem a csontveszteség ellen.
Az implantátumok az eredeti foggyökérhez hasonlóan egyenletesen vezetik a rágáskor keletkezett erőket a csontszövetbe. Más jellegű fogpótlások esetén idővel a nem terhelt területen leépülhet a csont. Új generációs fogpótlás Az implantátumokkal kiküszöbölhetők a hagyományos fogpótlással járó hátrányok: pl. a helytelen fekvés miatt kialakuló fájdalmas pontok. A szájpadlást sem terheljük idegen anyagokkal, így alkalmazása a tiszta beszéd, vagy a természetes ízlelés képességét sem befolyásolja.

További előnyök:

Rendelőnkben igénytől és adottságoktól függően teljes, részleges ill. kombinált fogpótlási lehetőségekkel állunk Vendégeink rendelkezésére.

Kombinált fogpótlások

Rövid, sorközi hiányok esetén, implantátumok alkalmazásával az elvesztett fog gyökerének pótlása révén készíthető el a fogmű, míg hagyományos módszerekkel a pótlás csak a szomszédos fogak preparálása (csiszolása) árán valósítható meg.
Az implantátum lehetőséget nyújt rögzített pótlás készítésére abban az esetben is, ha a rágófogak elvesztése miatt hagyományos módszerekkel csak részleges, kivehető pótlás készítésére volna mód. Ezekben az esetekben az implantációs fogpótlás nagyobb stabilitást, jobb rágóképességet és biztonságérzetet ad. Ha bármilyen oknál fogva az összes fogunkat elveszítettük, az implantáció ismét megoldást nyújthat. Ebben az esetben az implantátumokon elhorgonyzott rögzítőelemek segítségével a kivehető fogpótlás biztonságosan rögzíthető. Megfelelő számú implantátum beültetése esetén rögzített hídpótlás is készíthető.

Milyen esetekben ajánlott az implantáció?

Ha valamilyen betegség eredményeként elveszítjük a fogainkat: Fiatalabb vagy idősebb korban is előfordulhatnak olyan súlyos betegségek, mint pl. a fogínygyulladás, a fogkő vagy a foggyökérgyulladás. Ha baleset következtében hiányossá válik a fogsor: akár a hétköznapi balesetek során vagy sportolás közben is előfordulhat a fog elvesztése.
Ha valamely rendellenesség következtében eleve hiányos a fogsor.
Kik számára ajánlott az implantáció?
Csaknem minden korosztály számára alkalmazható az eljárás, gyakorlatilag az állkapocs növekedésének lezárultát követően, azaz kb. a 14. életév betöltését követően lehet implantálni.
A sikeres kezelés előfeltételei: jó általános egészségi állapot, megfelelő szájhigiénia, elegendő mennyiségű csontállomány - bár a csonthiány problémája ma már különböző csontpótló eljárásokkal nagy mértékben kiküszöbölhető.

A sikeresség szempontjából rizikófaktornak tekinthető a túlzott alkoholfogyasztás, a drogfüggőség és az erős dohányzás. Bizonyos betegségek is befolyásolhatják a műtét eredményességét, pl.: a nem kezelt cukorbetegség, súlyos szív- és érrendszeri betegségek. Az implantátumok beültetését szakorvosaink minden esetben számos vizsgálatot,valamint a beteggel folytatott részletes konzultációt és tervezést követően javasolják. Az implantáció folyamata Az implantátumok beültetését minden esetben részletes diagnosztika és a kezelés mozzanatainak részletes átbeszélése előzi meg. Az implantátumokat ambuláns beavatkozás keretén belül ültetjük be az állkapocsba. Ezt követi egy gyógyulási fázis, melynek eredményeképpen az implantátum összenő a csonttal, így stabil alapot képez az új fogak elkészítéséhez. Önnek a gyógyulás időszakában sem kell attól félnie, hogy megjelenése nem marad esztétikus, orvosaink gondoskodnak az ideiglenes takarásról is! A gyógyulást követően elkészítjük Önnek a fogpótlást, amelyet egy szintén fájdalommentes beavatkozással az implantátumra rögzítünk. Egyes esetekben lehet szó a fogpótlás implantátum beültetését követő azonnali felhelyezésére is: rendelőnkben a hosszú távú használhatóság és a harapásbiztos fogsor megvalósítása a cél, ezért ez a megoldás minden esetben csak szakorvosaink javaslatára történhet.

Az implantáció folyamata-Tervezés

A kezelés tervezése az egyéni állapot felmérésével és megítélésével kezdődik. Ez nem csupán a szájüreg, íny, fogak és az állkapocs alapos vizsgálatára korlátozódik, hanem szükséges a teljes szervezet általános egészségi állapotának felmérése, valamint az esetleges korábbi vagy fennálló krónikus betegségek kiszűrése. Orvosaink részletes tájékoztatást adnak a különböző megoldások előnyeivel és hátrányaival kapcsolatosan, és természetesen a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszik az Önök egyedi igényeit, kéréseit.
A panorámaröntgen készítése a tervezés fázisának az alapvető eljárása. Ennek köszönhetően tudjuk felmérni az Ön fogsorának elhelyezkedését, illetve így állapítható meg az is, hogy elegendő-e az állkapocs csontállománya az implantátumok beültetéséhez. A vizsgálatokat követően kerül sor az Önnel folytatott részletes megbeszélésre. Orvosaink a tervezéstől a beavatkozáson át az egész folyamatot részletesen átbeszélik Pácienseinkkel.

Csontpótlás

A természetes fogaknál a rágáskor keletkező erőket a foggyökér vezeti tovább az állkapocsban. Ha az állkapcsot a hiányzó fogak és/vagy gyökerek miatt hosszabb távon nem terheljük, a csont elkezd leépülni. Ahhoz, hogy a az implantátum adott esetben erősen tudja tartani a fogpótlást, szükséges az elegendő csontmennyiség megléte (az implantálás helyén, széllességre és hosszúságra mérve). Amennyiben az előzetes vizsgálatok során kiderül, hogy a rendelkezésre álló csontmennyiség nem elegendő az implantáláshoz, a csontpótlás különböző lehetőségeit kínáljuk Pácienseinknek. Természetesen, amennyiben erre a beavatkozásra sor kerül, szakképzett csapatunknak köszönhetően Önnek nem kell máshová fáradni a beavatkozáshoz, helyben kínáljuk Önnek ezt a szolgáltatást is. A csontpótlás sok esetben az implantátum beültetésével egy időben történhet.

Az implantátum beültetése

A tervezés és a megelőző vizsgálatokhoz képest az implantátum beültetése nagyon rövid időt vesz igénybe. Szakértő csapatunk felkészültségének köszönhetően a beültetés maga minimális kockázattal jár, és teljesen fájdalommentesen történik. Érdekesség: az implantátum beültetése kevesebb kockázatot és komplikációs lehetőséget hordoz magában, mint akár egy bölcsességfog eltávolítása! Szakorvosaink az implantátumok beültetését helyi érzéstelenítéssel végzik. Ahhoz, hogy az implantátumot be lehessen ültetni, fel kell tárni az állkapocscsont egy kis részét. Ezt követően speciálisan precíz eszközök segítségével megfelelő mélységűre és szélességűre alakítjuk az implantátum helyét. Ezt követően lehet becsavarozni az implantátumot. Ezt követően a feltárás helyén összevarrjuk a fogínyt. Egy implantátum beültetésének teljes időtartama rendszerint nem több, mint 30 perc.

A Gyógyulás szakasza

Ahhoz, hogy az implantátum stabil alapot képezhessen egy későbbi felépítményhez (fogpótláshoz) össze kell nőnie az állkapocscsonttal. A csont minőségének és az egészségi állapot függvényében 6-8 hét szükséges a gyógyuláshoz, amely rendszerint nem jár fájdalmakkal. A gyógyulás szakaszában egy esztétikus ideiglenes fogpótlást kapnak Pácienseink, egészen addig, amíg helyére nem kerül a végleges fogpótlás. Természetesen a megfelelő szájhigiénia ebben a szakaszban kiemelten fontos!

Végleges fogpótlás

A gyógyulási szakasz lezárultával professzionális fogtechnikai laboratóriumban elkészítjük önnek egyedi, Önre szabott fogpótlását. Az így előállított koronát vagy hidat rögzítjük az implantátumra. A fogpótlás elkészítésekor orvosaink és technikusaink szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy Önnek hosszú távon biztosíthassuk a harapásbiztos, esztétikus fogsor élményét! Az implantálás folyamata akkor tekinthető lezártnak, amikor a Páciens ismét gondtalanul képes rágni és nevetni. A sikeres folyamat végén az így elkészült fogpótlást gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni a természetes fogaktól.
Az implantátumok gondozása, ápolása.
Az implantátumok élettartama és a tökéletes szájápolás között nagyon szoros az összefüggés. A napi kétszeri, intenzív, fogkefével történő szájápolás mellett, pácienseinknek időt kell szakítaniuk az implantátumok nyakrészének ill. a fogpótlás alámenő részeinek alapos tisztítására is. Szakorvosunk minden esetben speciális tisztítóeszközök (interdentális fogkefe, superfloss fogselyem) használatát javasolja, melyek használatát a kezelés befejeztével körültekintően be is mutatja.

Az implantáció hosszú távú sikeressége

A fogorvosi implantáció, mint korszerű fogpótlási módszer ma már az orvosi gyakorlat integráns része. A beteg és kezelőorvosa szoros együttműködésével és egy kiforrott implantációs rendszer alkalmazásával elérhető az egészséges fogakhoz hasonló fogpótlás. Az így megteremthető jó közérzet, az Ön mindennapjait is megszépíti.

Ajánlott információ

Információk mindennapjainkra

Pácienseinknek még egészséges vagy panaszmentes fogak esetén is javasoljuk, hogy legalább félévente ellenőriztessék fogaik állapotát. A rendszeres fogorvosi kontrollal számos fogbetegség megelőzhető és sok későbbi panasztól kímélheti meg az embert. Abban az esetben, ha fogai állapotában bármilyen változás áll be, elszíneződnek vagy esetleg apró fekete pöttyöket lát a fogzománcon, haladéktalanul keresse fel orvosát!

Bővebben...